Så får Robert stenkoll på entreprenaderna

Elentreprenören ”skruvade till” Portal och Entré – fick oumbärlig pusselbit i unik affärsmodell

När Robert Alriksson var femton år skulle hans mormor skaffa ett inbrottslarm. Roberts uppdrag var att hjälpa till med upphandlingen. Han var van vid att handskas med el från sin uppväxt på en bondgård och insåg snabbt att han nog skulle klara installationen bättre på egen hand.

Men när han skulle beställa utrustningen från larmgrossisten stötte han på patrull.

– Jag fick svaret att de endast säljer utrustningen till andra företag. Om jag startar ett företag får jag köpa av er, frågade jag då. Visst, sade de och väntade sig nog inte att jag skulle göra just det. Det blev starten på det hela, säger han.

Systemen stöttar unik arbetsmetod

Idag har företaget cirka 100 anställda på ett flertal orter i mellersta Sverige. Man har vuxit organiskt och genom förvärv och levererar idag en bred uppsättning tjänster inom elteknikbranschen, allt från installationer i hemmet till service av högspänningsledningar.

Entreprenörsanda och innovationslust genomsyrar alltjämt verksamheten.

– Vi jobbar på ett annat sätt än de flesta. Vi har differentierad prissättning och kundanpassar servicenivå och ledtider. Vill du ha omedelbar hjälp och 24-timmarsjour så erbjuder vi det, men det kostar därefter. Vi jobbar också långsiktigt med våra kunder och skapar speciallösningar som är bättre än de kunnat göra själva. Vi är inte billigast men vår målsättning är att skapa den mest kostnadseffektiva lösningen på marknaden, säger Robert.

Hantverksdatas Entré och Portal stöttar Robert och hans kollegor när de förverkligar sin unika affärsmodell.

– Det var viktigt för oss att vi kunde modulera Hantverksdatas system så att det skulle passa vår verksamhet. Systemen var från början inte anpassade för vår differentierade prissättningsmodell. Men tillsammans med en konsult så skruvade vi Entré och Portal åt det hållet och nu är det ett oumbärligt verktyg för oss, säger han.

Överblick och användarvänlighet

För Robert handlar de stora fördelarna om ett förenklat, digitaliserat rapportflöde samt större överblick och bättre koll på produktionsflödet.

– Det jag verkligen gillar är att vi får en verklighetstrogen bild av hur en entreprenad går, det vill säga en sann bild av lönsamhet, tidsåtgång och resursutnyttjande på projektnivå. Sedan kan vi aggregera och överblicka hela verksamhetens resultat och använda detta till att utveckla kvaliteten i vår leverans och vår lönsamhet , säger han.

Robert ser gärna att Hantverksdata utvecklar det grafiska användargränssnittet. Det skulle göra systemet än mer användarvänligt.

– Jag har ett favoritexempel apropå det. En av våra anställda är 60 år och har knappt använt en dator förr. Men nu har han fått en av oss. Varje morgon packar han upp den ur sin originalförpackning, startar den och gör sin redovisning från föregående dag som han skrivit ner på små lappar. När han är klar stänger han av datorn och packar in den i originalförpackningen igen. Där får den ligga till nästa morgon. Alla kan jobba i Hantverksdatas system och det ger oss ett snabbare flöde och bättre förutsättningar att förverkliga vår affärsmodell, avslutar Robert.

Kontakta mig